Na pewno słyszeliście o prozdrowotnych właściwościach oleju konopnego. Niewiele osób wie jednak, że ten produkt może być z powodzeniem wykorzystywany w celach kulinarnych. Potrawy przyrządzone z jego zastosowaniem będą nie tylko smaczne, ale też korzystnie podziałają na nasze zdrowie i samopoczucie. Nie jesteś pewien, do czego można użyć oleju CBD w kuchni? Koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Olej konopny – bogactwo z natury
Olej konopny pozyskiwany jest z nasion konopi siewnych. Jest rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego olej z jego dodatkiem to świetny sposób na wysoką przyswajalność tego kannabinoidu. CBD nie ma właściwości psychoaktywnych i można całkowicie legalnie kupić go w sklepie. A warto, ponieważ olejki CBD i inne produkty na bazie tej substancji mają zaiste cudowne właściwości! Regularne spożywanie oleju konopnego wzmacnia cały organizm – układ odpornościowy, nerwy, mózg i serce.
Oleje konopne w kuchni
Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać te cenne właściwości w kuchni i do czego dodać olej konopny, to pamiętaj przede wszystkim o tym, że jest to olej tłoczony na zimno, więc nie nadaje się do smażenia czy silnego podgrzewania. Najlepiej dodać go do sałaty lub innej potrawy serwowanej w temperaturze pokojowej. Można skropić nim dowolne danie, pod warunkiem, że nie poddamy go następnie obróbce termicznej. Olej konopny można też jeść ze świeżym pieczywem jako pyszną i zdrową alternatywę dla masła. Olej konopny można dodawać do smoothies, dressingów, zup (najlepiej dodać go już na talerzu, nie podczas podgrzewania potrawy) czy pesto, a nawet do lodów. Doskonale pasuje do ryb i potraw mięsnych, ale warto podkreślić, że jest doskonałą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych.
Co kryje w sobie olej konopny?
Olej konopny to skarbnica wartościowych składników odżywczych. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6, omega – 9, witaminy A i E, cynk i magnez. Najlepiej jest łączyć go z produktami zawierającymi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, co zwiększy ich przyswajalność. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na jakość oleju konopnego. Najlepszy do celów kulinarnych jest olej konopny nierafinowany i nieoczyszczony, tłoczony na zimno – będzie zawierał najwięcej cennych składników. Oleju CBD w zasadzie nie można przedawkować, więc bez obaw można spożywać go nawet kilka razy dziennie. Dania przyrządzone z jego dodatkiem będą nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Bez obaw można podawać je dzieciom. Z uwagi prozdrowotne działanie oleju konopnego możemy mieć nadzieję, że posiłek przyrządzony z jego dodatkiem pozytywnie wpłynie na samopoczucie całej rodziny.